Święto plonów – dożynki w Wiślince

Nowoczesność wkroczyła do zagrody rolnika, ale pamięć o dawnych czasach nie zanika – pod takim hasłem odbyły się tegoroczne dożynki gminne, których gospodarzem było sołectwo Wiślinka.

Święto Plonów rozpoczął przemarsz delegacji sołectw, pocztów sztandarowych, straży pożarnej i mieszkańców na boisko sołeckie. Barwny korowód, którego trasę przepięknie ustrojoną zbożami i owocami, poprowadziła orkiestra dęta. Było podniośle, ale też zabawnie dzięki niecodziennym pojazdom, jakie tego słonecznego dnia wyjechały na ulice Wiślinki.

Zgodnie z programem w południe rozpoczęła się polowa msza święta, którą koncelebrował ks. Maciej Kucharzyk, proboszcz parafii pw. Matki Bożej Saletyńskiej w Gdańsku – Sobieszewie. Podczas nabożeństwa starostowie dożynek Grażyna Złotowska i Wincenty Juwko przekazali na ręce wójtMagdaleny Kołodziejczak chleb wypieczony z tegorocznych zbiorów. –Dziękuję, że wbrew przeciwnościom potraficie zebrać plon do ostatniego ziarna – zwróciła się wójt do świętujących tego dnia rolników.

Po mszy organizatorzy zaprosili wszystkich gości do wspólnej biesiady przy muzyce oraz na poczęstunek.


Ciasta z Łęgowa, placki ziemniaczane z Roszkowa, gofry ze Straszyna, naleśniki z Borkowa,  a może parówki w cieście z Wiślinki? Lokalne Koła Gospodyń Wiejskich kusiły potrawami i słodkościami.  Nie zabrakło pajd chleba z domowym smalcem i ogórkiem kiszonym, a także grochówki, którą gospodarze dożynek częstowali wszystkich gości. Ponadto, podczas dożynek można było kupić miody różnego rodzaju, przetwory, nalewki, czy domowej produkcji masło orzechowe. 


Tradycją dożynek są konkursy, w tym sztandarowy – na  najpiękniejszy wieniec. W tym roku jury zachwyciła korona wykonana przez sołectwo Łęgowo. Na ręce sołtys Katarzyny Sulimy powędrował czek na 500 zł do wykorzystania na potrzeby wsi. II miejsce i 400 zł otrzymało sołectwo Lędowo, a III miejsce zdobył Straszyn, który za wieniec – kogut dostał w nagrodę 300 zł. 


W konkursie na najlepszą nalewkę zwyciężyła „malinówka” Justyny Sieńkowskiej (II m. Jerzy Farmas za nalewkę z porzeczki, a III m. Dorota Słocka za „jarzębinówkę”). Najlepszym  daniem z cukinii okazała się zupa Anny Korga ( II. m. dżem Doroty Lelakowskiej, III m. keczup Małgorzaty Kulik). W konkursie na ciasto z jabłkami zwyciężyła Marta Figura (II m. Emilia Rochoń, III m. Anita Wiśniewska).

Related posts

Leave a Comment